Wat zijn de toegelaten toleranties bij een egalisatie in de ondervloer ?

De toegestane toleranties bij het egaliseren van een ondervloer kunnen variëren afhankelijk van de specifieke eisen van de vloerbedekking die je wilt installeren. Over het algemeen gelden echter enkele algemene richtlijnen voor het egaliseren van ondervloeren. Hier zijn de typische toleranties:

  1. Vlakheid (Horizontale toleranties):
    • Over een lengte van 2 meter mag de maximale hoogteafwijking meestal variëren van 2 tot 3 millimeter. Dit betekent dat het oppervlak binnen deze afstand vrijwel vlak moet zijn.
  2. Nivellering (Verticale toleranties):
    • Voor verticale hoogteverschillen tussen verschillende punten op de vloer (bijv. punten op de muur) wordt vaak een tolerantie van 2 tot 3 millimeter over 2 meter gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de vloer vlak  is.
  3. Toleranties voor specifieke vloerbedekkingen:
    • Verschillende soorten vloerbedekking hebben hun eigen tolerantie-eisen. Bijvoorbeeld, voor harde vloeren zoals parket en tegels, zijn de toleranties meestal strakker dan voor tapijt of vinyl.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke toleranties kunnen variëren op basis van regionale bouwnormen, de aanbevelingen van fabrikanten van vloerbedekking en de eisen van het specifieke project. Daarom is het essentieel om de richtlijnen van de fabrikant van de vloerbedekking en de plaatselijke bouwvoorschriften te raadplegen voordat je begint met het egaliseren van de ondervloer. Het is ook raadzaam om een professionele vloerinstallateur te raadplegen, want zij hebben de expertise om ervoor te zorgen dat de ondervloer aan de juiste toleranties voldoet voor de specifieke vloerbedekking die je wilt installeren.